Friday, September 2, 2016

Raamatuelamus

Puhtjuhuslikult sattus Tartu Hea Maja poes ette raamat Hannu Rinne "Vana maja ajastutruu remont", tõlge soome keelest. Pealkiri nagu olekski mulle mõeldud, ja esimesel õhtul oli vaja kogu raamat alla kugistada.

Kirjutanud on selle soomlane, kes armastab vanu, eriti "rindemehe elamuid" renoveerida, ja eks see ole üs omamoodi pärastsõjaaegne ehituse (ja renoveerimise) stiil neil. Meil on ikka asjad üksjagu teised, pärast sotsialismi viljastavaid aastakümneid. Ma arvan, et selle raamatu põhisihtrühm võikski olla Soomes töötavad Eesti ehitajad, neil vaja teada kuidas seal õigesti vanu maju renoveerida. Igati tänuväärt. Samas eks sajandi alguses ja varem olid ka meie ehitustavad üsna samasugused, seega meie eestiaegse teemaga haakub hästi.

Kes ei raatsi veel üle 20 raha kulutada kõvade kaante ja ilusate piltide peale, siis reklaamiks mõned huvitavad leiud:
  • Peamine valukoht vanadel ajadel on märjad ruumid: WC ja vannituba on puumaja surm. Eriti kehva ehituse puhul. Kui on eraldi majas saun, siis seda tuleb kindlasti kasutada
  • Pole vaja alati eemaldada vana värvi, kui on korralik (antud autori jaoks kvalifitseerub korralikuks ainult linaõlivärv) vana värv, siis lahtised osad maha ja uus õhuke kiht peale. Lateksvärv aga on maailma õudseim leiutis.
  • Puidu niiskusrežiim on väga oluline - peab saama kuivada ja õhutada ja hingata
  • Kipsplaat ei sobi vanasse majja, muudav seina liiga kliiniliseks, siledaks ja vastukajavaks. Parem prussidest karkass, peale laudadega ja sellele papp. Vahe võib heliisolatsiooniks täita liivaga.
  • Enne kui soojustust juurde lisada (seintesse, ustesse jne), kontrolli, kas konstruktsioon on saanud õhutihedaks - äärte korrastamine annab palju suurema efekti ja on vajalik niikuinii. Võibolla on isegi piisav.
  • Radiaator on ses suhtes hea (võrreldes põrandaküttega), et see on akna alla ja kuivatab akent intensiivsemalt, hoiab seda paremas korras.
  • jne jne


Mu lemmiktsitaat raamatust: "Vanas majas elamise rusikareegel on, et tuleb elada võimalikult maja ehitusaja tingimuste järgi. Kui ei taha nõnda elada ja vana maja austada, siis muretse endale uus". TL;DR: kui tahad uut maja, siis osta uus maja.

Kui tead häid raamatuid, mida just vanade majade/korterite remondi kohta kirjutatud, siis anna palun teada! Vanast heast Arvo Veskist pole siin palju kasu.

Täiendus:
Häädest FB kommentaaridest sain juurde viiteid:

No comments:

Post a Comment