Tuesday, June 6, 2017

Heli isoleerimine

Eestlane armastab privaatsust ning parim kaugus kahe elamise vahel pidavat olema selline, et enda maja hoovist järgmine maja ei paista. Ses mõttes sobib võsas elamine meile tõesti hästi, nagu Mikita ütleb. Linnas aga satuvad elamised suisa ühte hoonesse, seega on vaja neid maksimaalselt muidu eraldada. Üks eralduse küsimusi on heliline - ei taha kuulata naabri muusikavalikut (mis on alati kohutav) ja muid elamise hääli.

Vanades palkhoonetes, ka kortermajades lahendati heliisolatsioon üsna lihtsate ja loomulike vahenditega: vaheseinad olid massiivsest puidust (palk), kahele poole pandi krohvikiht roomattidega (samuti summutab), uksed pandi juba soojuse pärast üsna õhutihedad ja paksud, põrandate vahele pandi mulla/liiva segu, et teha need massiivseks, mis vähendab samuti sammumüra.

Hooletu euroremondiga on lihtne see hävitada - seinad on õhukese karkassiga kips, mille sees võib küll olla vill, et kumisemist vähendada, aga see aitab vähe. Põrandad võetakse ülesse ja vana mulla asemel pannakse kerged mineraalvillad. Kusjuures kõik näib ehituse ajal ilus ja mõnus, alles elamise käigus tuleb välja et mis jube lemmikraadiojaam naabril on ning siis on midagi parandada juba hilja, teisisõnu väga kulukas.

Heliisolatsiooni kohta leiab päris põhjalikult erinevaid jooniseid ja arvutusi Tiit Masso raamatust Ehitusfüüsika ABC . Samuti on üks rohkete arvudega artikkel värskes ajakirjas Pööning. Praktikas on vanal hoonel sul ees olemasolev situatsioon, ja põranda ning seinte kasvatamisel tulevad kiiresti ette füüsilised või eelarvelised (töömahu) piirangud.

Päris spetsiaalseid seinte heliisolatsiooni plaate ma meie kaubandusvõrkudest ei tuvastanud. Pakutakse universiaalseid poolpehmeid plaate, näiteks iso-plaat, mis muuhulgas ka heli peaksid summutama. Eks summutavadki. Ainus tõesti heli jaoks tehtud erimaterjal, mida nägin ehitusmessil, oli SIMFOFIT, aga seda vist Eestis keegi veel ei müü. Tootja esindaja lubas küll, et "varsti eesti keegi veebiehituskauplus võtab müüki", prantsusmaa veebipoes ei näi isegi väga kallis olevat. See vanast tekstiilist kokku pandud plaat peaks küll päris tumma seina suutma teha. Mingeid analooge meil vist pole?


Meie Tartu majal on üks ümber ehitatav korteritevaheline vahesein, kus on vanad uksekohad kinni ehitatud. Esialgu sai see lihtne puit-karkassein kahepoolselt fermacelliga kaetud, ja vahele vill. Fermacell on üsna raske materjal, nii umbes kahekordse kipsikihiga võrdne, aga ikkagi esialgne lahendus raadiotesti see ei läbinud - kõrvaltoast on keskmise tugevusega raadio ilusti kuulda. Seega tuleb see teha ümber kahekordse, omavahel mittekokkupuutuvale karkassile, ja vahele heli levikut vähendav materjal - mõni soovitab veel et parem on erineva tihedusega materjale kasutada.

Korteritevaheline vahesein on vana üsna minimaalne, all laudis ja krohv, peal otse taladel lauad, ja vahel pisut mulda massi lisamiseks. Sinna plaanime vahele ja uue põranda alla kuidagiviisi kombineerida paksemaid plaate (iso-plaat, või sammumüra plaat) ja seina ääre heliisolatsiooni kummid. Sinna peale ujuvalt laudpõrand. Paraku põranda paksust ei kannata eriti tõsta, uksed tulevad ette. Teises toas põrandat ei taha üldse üles võtta, seal sai 25mm isoplaat pandud alla lakke, uue laudise taha. Loodetavasti midagigi aitab, vähemasti ruum ei ole magamistuba mis nõuaks rohkem vaikust. Kui on veel mingeid soovitusi heliisolatsiooni nippidest, siis võiks teada anda.


11 comments:

  1. Hey,

    Meil Soomes ühel objektil kunagi paigaldati " akustilisi seinapaneele ".
    Need tõesti neelasid heli endasse. Täpset plaadi nimetust ei mäleta aga ehk aitab google. Märksõnad " akustiline paneel " ning " acustic panel " toob hulga vastseid :)

    Pärnu ehitajad :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tänud! Need olid ilmselt seinapealsed paneelid? Aakustilised seinapaneelid on vist pigem sisustuselemendid, mida seintele panna näiteks tänapäeva suurtesse avatud kontoritesse, et heli ei liiguks eri ruumi osade vahel. Ilmselt teeb ta ka üldise heliisolatsiooni teiselt poolt seina ära, samas maksad kujunduse eest pool raha. Ma otsiks midagi, mida saab odavalt seina ja põranda sisse ära peita. Pool lahendust siin ilmselt tegelikult konstruktsioonilises lahenduses: et puutalad/põrandad ei oleks jäigalt ühendatud, kaks seinapoolt ei oleks otse ühendatud, isegi alumiinimumkarkassidele pannakse "kummipuksid" otste vahele.

      tervitades.

      Delete
  2. On ka ilusaid sisustus paneele ( hind ka vastav ) jah aga need mis soomes paigaldati seina olid prostad auklikud paneelid mingi kindla vahega. Lõppviimistlus tuli ikkagi metallkarkassil maalerdatud sein.

    ReplyDelete
  3. Lisaks läks vahele ka mingi pehme spets materjal ( katsumas ei käinud aga väljanägemine meenutas poroloni :) )

    ReplyDelete
    Replies
    1. 10cm paksust porolooni saab muidu siit u 20EUR/m2: https://www.noortehnik.ee/poroloon-10cm-1m/. See võiks olla isegi variant, kuigi läheb vist kalliks.

      Delete
  4. Midagi sellist: https://www.kingspan.com/roe/el-gr/products/insulated-panels/wall-panel-systems/ks1150-fa-acoustic-wall-panel ? See on ainus mis leidsin ja millel on Eestis maaletooja olemas, samas nende kohalikul lehel seda toodet ei ole.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lisaks - ka Paroc toodab sandwitch-paneeli, aga samuti pole eesti kodulehel neil sellest sõnagi. Nende eesti heliisolatsiooni juhendid õpetavad, et pange rasket kivivilla, küll see peab. http://www.paroc.fi/ratkaisut-tuotteet/ratkaisut/sandwichelementit/paroc-elementtimallisto/paroc-acoustic . Ilmselt kallis värk, mida eestis ostetakse liiga vähe. Või siis ei armastagi eestlased vaikust?

      Delete
    2. Paroci Eesti müüjad ilusti vastasid, et seis pole eriti lubav: "alates 01.01.2015 Paroc AS kahjuks enam Eestis paneelide müügiga ei tegele.
      Eelmisel aastal müüdi Paroc Panel System Kingspan Groupile, kuid ülevõtmine on alles pooleli. Seega saate pöörduda päringuga endiselt meie Soome kontaktisikute poole:
      http://www.paroc.fi/ota-yhteytta/panel-system/myynti"

      Delete
  5. See pakkuja tundub simfofit-ile sarnast lahendust pakkuvat: https://stopnoise.ee

    ReplyDelete
  6. Soovitan tutvuda akustiliste paneelidega ZIPS-III-Ultra (https://stopnoise.ee/index.php?route=product/product&path=20_62&product_id=63)

    ReplyDelete